Viagens & Vídeos , Reizen & Video's

Viagens e Videos - Reizen en Video's

Image credit: Adriana Vieira

Nederland - Almere

Het is een typisch Nederlands koekje, dat in de 18e eeuw in de stad Gouda, in Nederland, werd verspreid. Gouda is voor de meeste toeristen beroemd om zijn kaas, die dezelfde naam heeft, maar het was in deze stad, in het westen van het land, dat het verhaal van dit smakelijke koekje begon!
Stroopwafels hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een deeg dat lijkt op de Amerikaanse wafel, maar dan met een Nederlands tintje, kaneel wordt toegevoegd en er wordt siroop tussen de wafels geplaatst, wat bijna lijkt op de Braziliaanse suikerrietstroop. Suiker uit Bieten, de meest voorkomende in Europa.
Er zijn twee versies van hoe het koekje word gemaakt. De ene origineel en officieel en de andere verteld door degenen die het koekje produceren.
Kaart:
Kaart van Almere Haven
Video:
Peter Marijnissen & Adriana Vieira
Volgens Peter Marijnissen, een Nederlander die in de stad Almere woont en elke zaterdag op de belangrijkste kermis van de stad is om zijn stroopwafels te produceren en verkopen, werd het koekje gemaakt door arme families, die de restjes verzamelden koekjes en om ze opnieuw te gebruiken plaatsten ze de "stroop", dat wil zeggen de melasse, tussen twee wafels en aten deze op als een boterham. Zo garanderen ze de energie die nodig is voor weer een werkdag. dit zou rond 1784 zijn gebeurd.

Het officiële verhaal gaat dat
Gerard Kamphuisen, een Nederlandse bakker, die in Gouda woonde, in 1810 de eerste stroopwafel maakte. Jaren later, in 1840, werd het door hem gemaakte sirooprecept officieel goedgekeurd en zo begon de stad bekend te staan ​​om zijn siroop (van stroop) en koek natuurlijk!
In 1870 waren er al meer dan 100 bakkerijen die het koekje produceerden. Bakkerijen konden de productie niet meer aan en er ontstonden stroopawafelfabrieken in de regio. Om je een idee te geven: Nederland heeft 16 miljoen inwoners en uit de huidige cijfers (2008) blijkt dat iedere inwoner zo’n 20 stroopwafels per jaar consumeert.
De koekjes worden verkocht op openluchtmarkten en sommige producenten geven zelfs het recept, maar het moeilijke is om de juiste punt te vinden om de stroopsiroop te maken, wat een speciale vaardigheid vereist, naast de suiker gemaakt van rode biet. Maar het is het proberen waard...met onze rietsuiker!!!
Alleen al in Gouda waren er in de jaren zestig al zeventien fabrieken waar stroopwafels werden geproduceerd.
Ingrediënten voor de wafel:
300 g Suiker
450 g Boter
03 Eieren
03 Eetlepels melk
600 g Bloem
Kaneel poeder
Zout

Ingrediënten voor de siroop:
600 g Suiker
300 g Boter
Wafelbereiding:
Meng de suiker met de eieren, melk, bloem, kaneel, een handvol zout en de boter in stukjes. Maak 12 kleine balletjes.
Plaats het in het wafelijzer om te bakken.
Bak gedurende 30 seconden.
Snijd de wafel in tweeën en doe de siroop in het midden. Druk een beetje aan om het overtollige te verwijderen en geniet nu gewoon van een typisch Hollands koekje: de stroopwafel.
Restaurant: Boat House
Hotel: Apollo Hotel
Plan uw trip:
Connecting Media - Postproduction
Polder studio - Eemnes
StreamStage streaming platform