Viagens & Vídeos , Reizen & Video's

Viagens e Videos - Reizen en Video's

Image credit: René Schaap

Nederland - Alkmaar

Het land, beroemd om zijn heerlijke kazen, Nederland, hanteert nog steeds dezelfde manier van onderhandelen over het product op de openluchtmarkt, midden op het belangrijkste plein van de stad. En alles werkt daar zoals in de 15e eeuw (sinds 1662).

We zijn in
Alkmaar, een stad op 40 km van de hoofdstad Amsterdam. De markt, waar ook het Waaggebouw staat, is de belangrijkste attractie van de stad.

Daar geven handelaren hun prijs en begint de "onderhandeling". Eén strekt zijn arm uit... en wacht. Dan reageert iemand anders. Hij gebaart, steekt zijn arm naar voren, arm naar achteren, alsof hij wil zeggen dat hij de gegeven prijs niet accepteert. Een echte onderhandelingsdans! Totdat ze het eindelijk eens zijn... en de deal gesloten is! Dan komen kaasdragers in beeld! Ook zij hebben hun moment of fame! Te beginnen met achternamen. Ze hebben allemaal een naam die verband houdt met het land. Het zou meneer Tulp kunnen zijn, of zelfs meneer Houten Klomp.
Kaart:
Kaart van Alkmaar
Video:
Alkmaar, Holanda - Foto: Adriana Vieira
Ze plaatsen tientallen kazen in hun traditionele kruiwagens (houten, blauw en rood geverfd)... elke kaas weegt ongeveer 12 kilo en maakt een korte (maar zeer luidruchtige) reis van het midden van het plein naar het gebouw waar de kazen worden gewogen en daarna gekocht. Ze rennen altijd, schreeuwen en juichen iedereen toe die naar de show kijkt! En ze staan ​​erop om met de toeristen op de foto te gaan! en natuurlijk met een kaasje in de hand!

Over het wegen van de kazen gesproken... dit is weer een pittoresk deel van de markt. Naast de oude weegschalen, waarop kazen worden gewogen en gecompenseerd met ijzeren... die hele oude... zijn er ook weegschalen waarop toeristen zichzelf kunnen wegen, of beter gezegd: mensen die als tegengewicht dienen. Aan de ene kant van de weegschaal worden ijzeren gewichten geplaatst en aan de andere kant... wij zijn geplaatst!!! Het is gegarandeerd plezier!!! De "kaaswegers" hebben plezier en vermaken ons! Ze versieren ons met grote hoeden... en zetten twee of drie mensen bij elkaar op de weegschaal... weer foto's maken, dat hoort bij het plezier!
Welnu, de markt en het Public Peso-gebouw zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en de onderhandelingen vinden elke vrijdag om 10.00 uur plaats.

Maar als u meer tijd heeft om door Alkmaar te dwalen, is het de moeite waard om het
Kaasmuseum te bezoeken, dat zich achter het Waag-gebouw bevindt, in het VVV-gebouw.
Alkmaar, Holanda - Foto: Adriana Vieira
En natuurlijk is het niet te missen om een ​​verscheidenheid aan verse kazen te proeven, die verkocht worden in de kraampjes voor de markt. Elke portie, 5 euro, met 6 verschillende soorten kaas: wit, geel, met kruiden, vetvrij of met andere kruiden...altijd erg lekker.

Het is maar kiezen!!! De stad biedt ook boottochten door de grachten aan en als de dag mooi is, is het de moeite waard om door de steegjes te wandelen en meer te leren over de geschiedenis van Alkmaar. Er is ook het "
Huis met de Kogel"... waarvan het verhaal op zijn minst pittoresk is!!! Lees het artikel Alkmaar 2... en bekijk de video's over de stad.
Plan uw trip:
StageLearning  - trainings platform voor trainers & coaches
Connecting Media - Postproduction
Polder studio - Eemnes