Viagens & Vídeos , Reizen & Video's

Viagens e Videos - Reizen en Video's

Image credit: René Schaap

Nederland - Delft

Delft is een van de meest bezochte steden van Nederland en gewild vanwege het witte en blauwe porselein. Jaarlijks bezoeken zo'n 145 duizend toeristen Delft, waarvan 98% buitenlanders en slechts 2% Nederlanders zijn. Wat veel mensen niet weten is dat gekleurd porselein zelfs ouder is dan het momenteel beroemde Delfs Blauw.
De stad herbergt twee fabrieken die origineel porselein kunnen produceren. Eén van hen, de
Delftse Pauw, werd opgericht in 1650 en functioneerde tot halverwege de 19e eeuw.

Een stukje geschiedenis:
David Anthonisz van der Pieth richtte de fabriek op in 1651 onder de naam “
De Grieksche A”. Het stond toen bekend om zijn hoogwaardige Delfts blauwe aardewerk en tegels.

Ergens in de 18e eeuw werd de fabriek weer overgenomen. De familie Hoppesteyn kocht de fabriek en gaf het de naam “De Pauw”. In 1919 werd de fabriek overgenomen door
Joost Thooft, die de naam veranderde in “De Delftsche Pauw”.
De Delftse Pauw heeft een rijke geschiedenis en heeft aardewerk geleverd aan belangrijke koninklijke families en musea over de hele wereld.
Kaart:
Kaart van Delft
Video:
Delft , Holanda - foto:Adriana Vieira
Het werd in 1954 weer heropend en is een trekpleister voor toeristen, omdat je de locatie onder toezicht kunt bezoeken en het hele proces van het maken van het porselein stap voor stap kunt bekijken, tot aan de laatste fase van het schilderen en afwerken.
De techniek werd in de 16e eeuw door Italiaanse immigranten geproduceerd. Momenteel werken er 40 mensen die het porselein beschilderen. Het merendeel van de werkenden is tussen de 35 en 55 jaar oud en woont aan de rand van Delf of in de stad zelf.
Eén van hen is de Nederlander
Gerrit Weemhoff, die beeldende kunst deed en daarna nog eens 3 jaar lang dit specifieke type schilderkunst bestudeerde en daar 42 jaar geleden werkte (bekijk het interview met hem in de video hierboven!)

Helaas is lokatie vanaf 2023 gesloten, de fabriek wordt omgebouwd tot appartementen complex!!

Maar de stad heeft nog veel meer te bieden!

Nederlanders die de stad bezoeken, komen hier over het algemeen om de oude gebouwen en enkele graven van helden en beroemde schilders te bewonderen, zoals dat van Willem van Oranje, dat als een waar kunstwerk wordt beschouwd, en ook van de schilder Johannes Vermeer.

De stad herbergt gebouwen die tussen de 13e en 16e eeuw zijn gebouwd, zoals de twee belangrijkste kathedralen van de stad, evenals het oude stadhuisgebouw, het enige in de stad in gotische stijl, en een oud klooster, dat werd gebruikt als hoofdkwartier van
Guilherme van Oranje, tijdens de Spaanse Opstand.
Een ander prachtig gebouw uit 1400, bekend als de Oosterse Poort, staat bij de ingang van de stad. Het is geschilderd door Vermeer en dit schilderij is te zien in het
Mauritius Museum in Den Haag.
Je kunt ook een molen bezoeken die in 1646 is gebouwd en nog steeds actief is en meel produceert, aangezien de laatste renovatie in 1990 plaatsvond. Bezoekers kunnen leren hoe de machine werkt.

Voor degenen die er even tussenuit willen en rustig van de stad willen genieten, is er niets beters en lokaler dan uitrusten en genieten van een hapje in een van de drijvende restaurants van de stad. Ze lijken op veerboten en bevinden zich in de grachten van de stad. Het is de moeite waard om ze uit te proberen!
Plan uw trip:
StreamStage streaming platform
Polder studio - Eemnes