Viagens & Vídeos , Reizen & Video's

Viagens e Videos - Reizen en Video's

Image credit: Adriana Vieira

Nederland - Amsterdam, Utrecht & Heereveen

Er zijn tientallen wintersporten, en van veel daarvan hebben wij, die in een tropisch land wonen, nog nooit gehoord! Bijvoorbeeld ijszeilwedstrijden, of Curling!!!

Maar er is een bekende sport, met Braziliaanse kampioenen, die ons heel goed vertegenwoordigen aan de andere kant van de planeet, aan de koudste kant! En dat is schaatsen.

Als we naar de show “
Holiday On Ice” kijken, of dit nu in Brazilië of een ander land is, zien we hoe mooi het is om op ijs te schaatsen. Atleten en artiesten uit verschillende delen van de wereld zijn erbij, die een vertoon van lichtheid en behendigheid vertonen, onder het ijs glijden, op een blad van iets meer dan 10 centimeter, kortom... een wonder van de zwaartekracht, gecombineerd met veel oefenen, trainen en nog eens trainen...zodat er niets misgaat op de dag van de grote show.

Atleten uit Rusland, China, Korea, Duitsland, Nederland, Engeland. Allemaal samen... verenigd... een geweldige show neerzetten... op het ijs.
Kaart:
Kaart van Heereveen
Video:
Eemnes, Holanda - Foto: René Schaap
Maar natuurlijk kun je niet zomaar gaan schaatsen en moet je wat input krijgen van een 'expert' op dit gebied.

Het beginnen met leren vereist veel geduld en toewijding. Geef nooit op! In Europese landen zijn er honderden schaatsscholen, net zoals hier in Brazilië kunstschaatsscholen zijn. Welnu, de lessen kunnen wekelijks of eenmalig zijn, voor degenen die op doorreis zijn. Dus als je gewoon wat rondhangt, maar van de winter wilt profiteren om te schaatsen, is het de moeite waard om één, twee of drie lessen te nemen.

En de ‘hit’ van de winter in heel Europa is schaatsen op
natuurijs. Dat klopt, natuurijs, dat wil zeggen, meren, rivieren en dijken bevriezen... en iedereen zal plezier hebben op het ijs!!! Om dit mogelijk te maken heeft ieder land zijn eigen wetten en regels. In Nederland wordt bijvoorbeeld natuurijs pas vrijgegeven voor mensen om erop te schaatsen, als het al meer dan 10 dagen bevroren is en een dikte heeft van meer dan 10 centimeter.
Utrecht, Holanda - Foto: Adriana Vieira
Om de waarheid te zeggen: schaatsen op bevroren meren kan ons in het begin een beetje onzeker doen voelen, vooral als we de bladeren kunnen zien die in het meer zijn gevallen... en daar liggen ze dan, ondergedompeld en zichtbaar bevroren. En wat meer is... en als het ijs geluid maakt, klikt het!

Welnu, volgens een Nederlands gezegde: “ijs dat kraakt, breekt nog niet”! Welnu, voor degenen die graag willen beginnen met leren... is het de moeite waard om het advies van de kinderen daar op te volgen! Ze brengen stoelen mee om als steun te gebruiken... zodat ze zichzelf in evenwicht kunnen brengen door hun eerste stappen op de schaats te zetten. Begin dan gewoon te vertrouwen... en ga vooruit... stap voor stap... glijdend over het bevroren water!